
Trójmiasto – zamów i wydrukuj
Mąka to nieodzowny składnik w kuchni i wielu potraw. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele odmian mąk takich jak gryczane, ryżowe czy kukurydziane. Jednak najczęściej używa się mąki pszennej, która ma wiele odmian. Na każdym opakowaniu można zauważyć cyfry, które mówią o jej typie. Sprawdź co oznaczają typy mąki, aby ugotować jeszcze lepszą potrawę.
Typy mąki ukazują ile substancji mineralnych znajduje się w kilogramowym opakowaniu. Powstają one z łupin ziarna, które mają w sobie dużo składników odżywczych takich jak błonnik, kwas foliowy, cynk i witaminy z grupy B. Mąka to również źródło węglowodanów, magnezu oraz żelaza. Każda mąka przed zapakowaniem jej jest oczyszczana z łupinek inaczej zwanych „popiołem”. Jeśli jest go mniej w produkcie tym podana liczba jest mniejsza. W sklepach można dostać mąkę oczyszczoną albo taką, która zawiera najwiecej substancji odżywczych.
Nie trudno wskazać, która mąka jest najzdrowsza. Im więcej składników takich jak witaminy i minerały tym mąka jest lepsza. Niestety choć najlepsza nie zawsze sprawdzi się do każdego dnia. Najczęściej nie nadaje się ona do wypieków z powodu braku elastyczności, dlatego warto wiedzieć które typy mąki będą odpowiednie do różnego rodzaju dań.
To właśnie mąka najbardziej oczyszczona, a więc nie posiada ona żadnych składników odżywczych. Charakteryzuje się ona dużą elastycznością i puszystością. Świetnie nadaje się do pizzy.
Często pod liczbą 450 kryje się dobrze nam znana nazwa mąki tortowej. Nie jest ona dokładnie oczyszczona, a więc można znaleźć w małej ilości minerały i witaminy. Idealnie nadaje się do wypieku ciasta biszkoptowego, które będzie lekkie i szybko wyrośnie.
To mąki nazywane mąkami poznańskimi, wrocławskimi czy krupczatka. Najlepiej stosować ją do ciast kruchych, tart i babek. To mąka uniwersalna, która nadaje się tak na prawdę do wszystkiego. Dzięki niej można zrobić makaron, kluski, naleśniki czy zasmażki.
Mąka luksusowa odznacza się idealnym wiązaniem ciasta, dlatego warto użyć ją przy robieniu ciasta drożdżowego, pączków i racuchów. Jeśli potrzebujesz zagęścić sos tez świetnie się nada.
Znana jako mąka chlebowa i używa się jej do wypiekania białego pieczywa, a nawet pizzy. Ciasto z takiej mąki jest zwarte i sycące.
To mąki, które zawierają najwiecej składników odżywczych. Ich przeznaczenie to wypieki chlebów i bułek. Można je odróżnić dzięki ciemniejszej barwie.