Jak upiec biszkopt

Jak upiec biszkopt

Biszkopt to przeważnie spód ciasta, które bardzo łatwo upiec. Jednak, aby wszystko wyszło tak jak chcemy musimy zastosować kilka ważnych kroków. Jak przygotować biszkopt, aby uniknąć jego opadnięcia tuż po wyciągnięciu z piekarnika? W tym poradniku pokażemy Ci jak prawidłowo upiec tak ważny element każdego tortu i ciasta.

Podstawowymi i jedynymi składnikami, które używa się do wykonania biszkopt to jajka, cukier i mąką.

Jak upiec biszkopt? Wybierz metodę

Do przygotowania idealnego biszkoptu można użyć dwóch metod, takich jak na zimno lub na ciepło.

  1. Metoda na zimno – najczęściej stosowana. Polega ona na ubiciu białek do piany wraz ze stopniowym dodawaniem cukru oraz dodaniu wszystkich innych składników. Należy tutaj zadbać o bardzo dokładne oddzielenie białek od żółtek.
  2. Metoda na ciepło – jest to ubijanie jajek z cukrem przy parze wodnej, a później połączenie mieszanki z suchymi składnikami.

W każdej z tych metod najważniejsze jest odpowiednie napowietrzenie naszego ciasta. Biszkopt będzie wtedy puszysty.

Biszkopt – to musisz wiedzieć

Oprócz zastosowania odpowiedniej proporcji składników, czyli ile jajek, tyle samo cukru oraz mąki ich kolejność dodawania też jest istotna i wpływa później na jakość naszego biszkoptu. Suche produkty zawsze dodajemy na sam koniec. Ważna jest, także długość miksowania naszych produktów, które nie może trwać zbyt długo. Dlaczego? Biszkopt może nam nie urosnąć albo będzie miał zbyt zbitą konsystencje, czego chcemy uniknąć.

Pieczenie biszkoptu – krok po kroku

Po ubiciu jajek i dodaniu wszystkich suchych składników naszą masę biszkoptową przekładamy do foremki. Następnie wkładamy ją do odpowiednio nagrzanego piekarnika, czyli 175-180 stopni bez włączonej opcji termoobiegu przez 30 minut. Zbyt wysoka temperatura może spowodować opadnięcie biszkoptu! Podczas pieczenia nie powinno otwierać się drzwiczek piekarnika. Wyjątkiem jest tutaj sprawdzenie patyczkiem czy środek naszego biszkoptu jest upieczony tuż przed upływem zalecanego czasu pieczenia. Po upłynięciu 30 minut formę wyciągamy z piekarnika i zrzucamy ją na ziemie z wysokości ok. 45-50 cm. Taki zabieg równomiernie napowietrzy ciasto, dzięki czemu nie opadnie. Po tym formę z naszym biszkoptem odkładamy do wystygnięcia. Nie należy ciasta wyciągać, gdy w pełni nie wystygnie! Chyba, że chcemy, aby boki się skurczyły, a środek zapadł.

Biszkopt po upieczeniu można nasączyć sokiem, alkoholem lub herbatą. Więcej o tym przeczytasz w poradniku czym nasączyć biszkopt na Porady.org.